Jak osvětlit akvárium s LED pásky

Osvětlení akvária

Často se ptáte na  osvětlení akvária pomocí LED pásků, proto tu pro Vás máme TIP jak osvětlit akvárium pomocí LED pásků.

Jak vypočítat výkon osvětlení do akvária

Každé akvárium má své specifikace, co se týče barevného osvětlení. Mezi základní barevné kombinace patří barvy: červená, modrá, studená bílá. Důležitou otázkou pro všechny jistě je, jak správné osvětlení vypočítat a kolik led pásků a jak výkonných mám do akvária umístit.
Lze použít dva typy výpočtu:

  • Pro nenáročné akvárium – Objem vašeho akvária × 0,15 = Požadovaný výkon
  • Pro náročné a hustě zarostlá akvária – Objem vašeho akvária × 0,3 = Požadovaný výkon

Jak dlouhé pásky použít?

Určitě je dobré využít celou délku pásku. U specializovaných prodejců zakoupíte rovnou svítidla, která v sobě obsahují červenou, modrou i bílou barvu. V našem e-shopu se budete muset rozhodnout, jestli chcete investovat do všech tří barev, nebo vám bude stačit pouze studená bílá, kterou má v oblibě většina akvaristů.

Co budete potřebovat k LED osvětlení akvária?

K dispozici je celá škála výkonů a barev. Vybrali jsme pro vás nejčastěji používané LED pásky i jejich příslušenství.

LED PÁSKY
SB3-600 
– jedná se o vysoce výkonný LED pásek. Často je vhodné vzít si raději výkonnější pásek a pomocí stmívače případně svítivost snížit nebo zvýšit. Doporučuje se zvolit variantu studenou bílou.
SQ3-600 – Tento pásek využijete, pokud chcete osvětlit akvárium červenou barvou.
SQ3-W600 – Zvolte tento typ pásku, pokud toužíte po modrém osvětlení akvária.
UV LED – zajímavým doplňkem akvárií může být i UV osvětlení. Tento pásek sice do základního osvětlení nepatří, ale často je využíván pro noční osvětlení.

LED pasek-SB3-600
LED pásek-SB3-600
červený led pásek do akvária
Červený LED pásek SQ3-600
modrý led pásek do akvária
Modrý LED pásek SQ3-W600
uv led pásek do akvária
UV LED pásek

 

 

 

 

 

 

 

 

PROFIL
Profil slouží k chlazení LED pásků. Pokud je LED pásek nalepen na plastový kryt akvária nedokáže se chladit a tím se snižuje jeho životnost. Vyberte si jeden z profilů na našem e-shopu.

DIFUZOR
Difuzor slouží jako krytka LED pásku a profilu. Jeho materiál a provedení můžete volit podle toho, jaký typ osvětlení akvária preferujete.
Čirý difuzor je vhodný pro směrové svícení, naopak mléčný světlo rozptýlí.

KONCOVKY PROFILU
Koncovkou profilu uzavřete celý LED pásek a chráníte ho tak před vodou a dalšími nepříznivými vlivy. Každý LED pásek má svou koncovku odlišnou od jiných.

OVLADAČ
Nedílnou součástí kvalitního osvětlení akvária je také ovladač, kterým snadno upravíte intenzitu osvětlení. Můžete zvolit například ovladač, kterým navodíte pocit rozednívání a stmívání.

ZDROJ
Napájí ovladač i LED pásky 12V. Můžete si vybrat ze 2 typů zdrojů. Výběr závisí na celkovém zatížení. Vhodný zdroj si však sami snadno vypočítáte podle schématu níže.
Výpočet vhodného zdroje
Příkon pásku na metr se násobí jeho celkovou délkou = celkový příkon led pásku.
Tento údaj je potřeba vynásobit 30 %, což představuje nutnou rezervu (tuto rezervu si představte jako u osobního automobilu – ani s ním není možné stále jet na 5000 otáček, ale je nutné jej šetřit).

Příklad výpočtu:
Pásek má 4,8W na jeden metr. Celkem máte doma ale 4 metry. Tedy 4,8 × 4 = 19,2W. Dále musíte přičíst rezervu – 19,2 × 1,3 (rezerva) = 24,96W. Nyní je třeba zakoupit zdroj nejméně 25W.  Pokud máte více druhů pásku s různými příkony, je potřeba výpočty provést vždy pro daný pásek a výsledky sečíst a poté vynásobit rezervou 1,3.

Vhodný zdroj můžete vybírat zde ZDROJ

Nyní byste měli mít všechny potřebné produkty pro vytvoření osvětlení akvária. Dalším možným produktem, který budete ještě potřebovat je kabel. Postačit by vám měla obyčejná dvoulinka například tato.

Pokud byste měli přece jen nějaké otázky, obraťte se na náš email info@ledky.net

About LEDKY.NET

O osvětlení se zajímám profesně 6 let. LED technologie se během této doby zlepšila v každém svém aspektu. Máme možnost používat příjemné světlo pro každou příležitost.