Kdy vyčistit lustr?

Čištění lustru

Typický lustr musí být vyčištěn nejméně jednou za rok.

Křišťálové lustry potřebují čištění, když krystal vypadá matně.

A chandelier and table lamp in a chic room.

Plán před čištěním
Mnoho lustrů má poměrně složitý závěsný vzor křišťálového skla nebo skleněných akcentů, takže si vždycky všimněte, jak se váš design skládá předtím, než začnete s čištěním.

Je to dobrý nápad provést rychlé kreslení nebo schéma, kde všechny části jsou. Snímek z digitálního fotoaparátu může být také užitečný.

Dalším cílem je vyčistit kus v malých, zvládnutelných řezech. Je-li vaše svítilna příliš vysoká nebo je příliš komplikovaná, možná budete muset zavolat profesionální úklidovou službu, která vám pomůže s prácí. Nicméně, většina lustrů může být čištěna svépomocí.

Věci, které budete potřebovat
Budete potřebovat schůdky, abyste se dostali k lustru, plus podložky nebo kapesní látku, kterou dáte pod lustr.

Tato polstrování pomůže zabránit rozbití skleněného nebo krystalového hranolu, pokud byste něco spadlo, a také pomohou ochránit jemný nábytek a stolní desky.

Bílé rukavice nebo měkké utěrky, které nepouští vlákna se doporučují zvláště při čištění krystalů, které snadno sbírají otisky prstů.

Buďte v bezpečí – vypněte napájení!

Z lustru sundejte veškeré sklo a krystaly pro dokonalejší čištění. Pokud váš lustr nevyžaduje sundání krystalu nebo skla, tak proces čištění bude daleko rychlejší.

Věci, které je třeba mít na paměti
Několik věcí, které je třeba mít na paměti. Nezáleží na tom, jakou metodou zvolíte, nikdy nespouštějte nebo neotáčejte svůj křišťálový lustr. Při čištění přesouvejte žebřík kolem lustru a čistěte lustr po sekcích. Otáčením lustru riskujete uvolnění jeho podpěry, což by mohlo způsobit pádu lustru nebo jeho krystalů.

Pokud je lustr obtížně dosažitelný, je dobré při čištění vyměnit všechny žárovky. Nikdy nepřekračujte doporučený příkon svítidla.

Skleněná metoda
Chcete-li vyčistit lustr ze skla nebo krystalu, připravte čisticí roztok z jedné části isopropylalkoholu na čtyři díly destilované vody ve spreji.

Nastříkejte malé množství roztoku na bílou bavlněnou rukavici nebo hadřík, který nepouští vlákna.

Otřete krystal nebo sklo vlhkým hadříkem a okamžitě jej usušte jinou rukavicí nebo látkou. Pracujte pomalu a opatrně, aby nedošlo k poškození některého ze zavěšených skel nebo ozdob.

Vyvarujte se čisticím prostředkům na bázi čpavku; amoniak může zničit zlatý nebo stříbrný kovový háček, který drží krystalové prvky na svém místě.

Metoda sundání skla
Pokud máte pochybnosti, tak úplné odstranění skla nebo krystalu je bezpečnější cesta. Tato metoda také umožňuje větší přístup k lustrovému rámu. Pro čištění můžete použít stejné řešení, jaké bylo uvedeno výše.

Pro lustry s větším množstvím nečistot a znečištění můžete také vyzkoušet ruční mytí skla ve vlažné vodě, která je čistá, pomocí jemného mýdla.

Při této metodě okamžitě opláchněte sklo čistou vodou a vysušte ho jemnou čistou utěrkou. Chcete-li prodloužit dobu mezi vyčištěním, lehce oprašte lustr každé dva až tři měsíce prachovkou.

 

About LEDKY.NET

O osvětlení se zajímám profesně 6 let. LED technologie se během této doby zlepšila v každém svém aspektu. Máme možnost používat příjemné světlo pro každou příležitost.