Co znamená LED a teplota světla?

Co znamená LED a teplota barev?

LED osvětlení je energeticky účinné, dlouhodobé a dostupné v široké škále inovativních tvarů. Ale věc, která je pro lidi nejdůležitější při nákupu LED světel a žárovek, je skutečná barevná kvalita světla. Nazýváme to „teplotu barev“.

V nejjednodušších termínech je barevná teplota světelným vzhledem „tepla“ nebo „chladu“.

U 1500 stupňů Kelvina (K) by mělo světlo svítit červeně. U 2700K se jedná o nažloutlou záři. 4200K se objeví jasně bílá a při 5500K svítí modře. Takto se určují čísla teploty barev.

Zde je barevná teplota, kterou lze použít při nákupu LED osvětlení:

A chart detailing the warm, bright white, and cool white color temperature scale.Tento graf zjednodušuje měřítko teploty barev.
Teplá bílá (až 2900 K) – Tento teplotní rozsah je podobný standardní žárovce z hlediska barevného tónu a tepla. Většina lidí tuto řadu uklidňuje a LED s touto barevnou teplotou jsou ideální pro rodinné pokoje, jídelní prostory a ložnice.

Denní bílá (3000K až 4900K) – Jasný a ostrý tón, který je ideální pro použití v pracovních prostorách, domácích kancelářích, garážích a sklepích.

Studená bílá (5000K a více) – Jasné, intenzivní světlo, které má mírně namodralý tón. Tento typ světla se často používá pro venkovní osvětlení, komerční prostory nebo obchodní prostory, bezpečnostní osvětlení a tak dále.

Mějte na paměti, že mnoho LED diod je také schopno přepínat mezi teplotami barev v závislosti na tom, který odstín bílé zrovna potřebujete – perfektní vlastnost pro stolní lampy i osvětlení místnosti.

About LEDKY.NET

O osvětlení se zajímám profesně 6 let. LED technologie se během této doby zlepšila v každém svém aspektu. Máme možnost používat příjemné světlo pro každou příležitost.