Jak na osvětlení koupelny

OSVĚTLENÍ KOUPELNY

Osvětlení v koupelně znamená řadu svítidel, které společně vytvářejí nejlepší řešení pro osvětlení vaší koupelny. Postupujte podle tohoto průvodce osvětlením koupelny, který vám pomůže vybrat správný režim osvětlení vaší koupelny.

Tipy pro osvětlení koupelny podle polohy světla:

  • Kolem zrcadla

Osvětlení v koupelně funguje nejlépe kolem zrcadla. Kupte dvě koupelnová svítidla, jedno pro každou stranu zrcadla. Toto osvětlovací řešení vytváří rovnoměrné rozložení světla a zabraňuje tomu, aby se na obličeji objevily stíny a skvrny.

  •  Nad zrcadlem

Alternativou k dvěma světlům, které lemují zrcadlo = můžete nainstalovat světlo v koupelně nad zrcadlo. Toto řešení osvětlení šetří místo.

  • Světelné zrcátka

Pokud nemáte dostatek místa k instalaci osvětlení v koupelně, tak možná budete chtít koupit osvětlené zrcadlo.

A vanity with two sinks and two mirrors with three wall sconces.

Koupelnové stropní svítidla

Stropní svítidla jsou ideální pro obecné osvětlení celé koupelny. Tato různorodá kategorie zahrnuje lustry, závěsná svítidla, světelné spínače, zapuštěné osvětlení a zapuštěné osvětlení.

  • Lustry a závěsné osvětlení

V koupelně můžete bezpečně zavěsit lustr nebo závěsné světlo. Jsou ideální volbou, chcete-li dekorativní osvětlení a pokud máte vysoký strop. Z důvodu bezpečnosti je umístěte dále vany a sprchy.

  • Závrtné držáky

Držáky jsou ideální, pokud chcete dekorativní osvětlení, ale váš strop je příliš nízký pro lustry a závěsná svítidla. Instalují se přímo na strop a zabírají poměrně málo prostoru.

  • Zapuštěné osvětlení

Zapuštěná svítidla se instalují do duté drážky ve stropě a prakticky nezabírají žádný prostor. Jsou ideální pro koupelové prostory, stejně jako skříně a výklenky. Měli byste zvolit zapuštěné osvětlení, pokud dáváte přednost čistému a nenápadnému vzhledu stropu.

  • Koupelnové ventilátory

Dokud je vaše koupelna řádně větrána, můžete bezpečně používat jakýkoli druh osvětlení.

Pokud máte problémy s nadměrnou vlhkostí a vlhkostí, nainstalujte do stropu ventilátor. Další výhodou jsou některé ventilátory, které jsou vybaveny vestavěným světlem.

  • Koupelnové stěny

Nástěnné osvětlení je vynikající pro akcentační osvětlení, které má sloužit jako doplněk k vašemu obecnému osvětlení nebo atmosféře, nebo zvýraznit určité objekty nebo ohniskové body.

Akcentní osvětlení lze také použít k osvětlení určitých oblastí nebo objektů. Umístěte světla kolem výtvarného umění a výzdoby stěn, abyste je zvýraznili.

A mirror vanity with bathroom lighting.
Postupujte podle těchto tipů, abyste pomohli najít správné světlo pro vaši koupelnu.

Osvětlení koupelnových svítidel lemuje zrcadlo

Pro průměrnou velikost koupelny je  třeba koupit osvětlení, které je 40 cm široký nebo méně. Pokud jsou prostory těsné a úzké, kupujte menší modely, které jsou 30 cm široké nebo méně. U větší koupelny vycházejte ze světla o šířce 50 cm a širší.

Velikost svítidel v koupelně nad zrcadlem

Koupit světlo do koupelny, které je 50 cm široké nebo více, a umístit 3-12 cm nad zrcadlem. Obvykle se jedná o svítilnu s vícenásobným osvětlením.

Zapuštěné stropní svítidla a stropní svítidla

Namísto přemýšlení o šířce a výšce je třeba zvážit počet světelných výkresů v konstrukci a výkon nebo počet lumenů. U většího pokoje zvolte design s větším světelným výkonem.

Koupelnové svítidla

U stěnových světel je standardní výška instalace asi 190-200 cm od země, která je obvykle nad úrovní očí.

Tipy pro velké koupelny

Zvažte převrácení svítidla a instalujte ji vertikálně namísto vodorovně. Tím vyčistíte vzácný prostor na stěně, abyste mohli instalovat více světel.

Kolik světla potřebujete?
Možná budete chtít jasnější osvětlení v koupelně, zvláště ve větších prostorách. V tomto případě byste měli koupit žárovku s vyšším počtem lumenů. Dokud se hodí k výkonu a základně doporučené žárovky, mělo by to fungovat dobře.

Některé světla v koupelně budou mít světlo LED zabudované do designu. V takovém případě bude v popisu produktu uvedeno číslo lumenů LED.

Světelné zdroje a teplota barev

V teplé, příjemné atmosféře použijte žárovky nebo LED s teplotním rozsahem 2700 K. Tyto typy žárovek mají teplo bílé světlo, které je ideální pro koupelnu.

Na druhou stranu, pokud chcete mít chladnější bílou evokující čistší vzhled, doporučujeme používat žárovky s 3000k nebo vyšší barevnou teplotou.  LED žárovka může být použita místo žárovky nebo halogenové žárovky. Zkontrolujte popis výrobku, abyste viděli danou životnost vestavěného LED světla. K přizpůsobení úrovně osvětlení a nálady koupelny lze použít stmívač. Nastavte romantickou atmosféru s nízkou úrovní osvětlení jeden den a poté vytvořte jasný bílý vzhled s vysokým stupněm osvětlení na další den. Pokud je svítidlo stmívatelné a svítí žárovkami, nezapomeňte si zakoupit žárovku, která je také stmívatelná.

About LEDKY.NET

O osvětlení se zajímám profesně 6 let. LED technologie se během této doby zlepšila v každém svém aspektu. Máme možnost používat příjemné světlo pro každou příležitost.