Osvětlení pergoly nebo altánu. Jak vybrat ideální venkovní LED svítidla?

Osvětlení pergoly nebo altánu. Jak vybrat ideální venkovní LED svítidla?

Neodcházejte ze zahrady, když se setmí. Rozsviťte si ve své pergole nebo altánu. Poradíme vám, jak vybrat správné venkovní osvětlení, abyste si mohli užívat vlahé letní večery prozářené příjemným světlem.

Ani když zapadne slunce, nemusíte si odpírat příjemné posezení v pergole nebo v altánu. Pokračujte se zábavou, grilováním nebo relaxací u knížky i po setmění. Stačí, když si vyberete vhodné zahradní osvětlení. To musí pochopitelně splňovat jiné nároky než světlo do interiéru.

Jaký typ osvětlení se hodí pod pergoly? Standardní je LED denní bílé, může být i LED barevné. Instaluje se nejčastěji do odtokového profilu. Osvětlení může být přímé nebo nepřímé.

Pokud jste koupili nebo plánujete koupit pro nadcházející sezónu pergolu bez LED osvětlení, rádi vám poradíme s výběrem. Samozřejmě není problém dodatečně pergolu postavenou svépomocí doplnit LED pásky, LED nástěnnými svítidly nebo třeba bodovkami se stmívači. Pokud ještě nevlastníte bioklimatickou pergolu se zapuštěnými LED světly, ale třeba pergolu, kterou jste si postavili sami, pojďte se podívat na nabídku vhodných světel.

Osvětlení pergoly nebo altánu musí odolávat povětrnostním vlivům a splňovat bezpečnostní parametry. Důležité je vybrat světlo, které vás uspokojí. Jinou intenzitu očekáváte od světla, jež bude viset nad jídelním stolem v pergole, jiné nároky budete mít na osvětlení postranních částí altánu nebo zahradní cesty.

Jaké světlo vybrat do pergoly nebo altánu?

Venkovní svítidla vybírejte stejně pečlivě jako osvětlení interiéru. Zaměřte se především na bezpečnost. Důležité je, aby svítidlo určené do exteriéru mělo odpovídající stupeň krytí. To je klíčový parametr, který byste měli sledovat.

Stupeň krytí je informace o ochraně elektrických zařízení před prachem nebo vodou. Je označovaný podle normy ČSN dvojčíslím, které následuje za písmeny IP. První číslo říká, před jak velkými pevnými předměty je zařízení chráněno. Druhé číslo ukazuje, jak dobře odolává vodě. Venkovní svítidla by měla mít stupeň krytí minimálně IP 44, aby se dovnitř nedostala vlhkost. Údaje o krytí svítidla naleznete na přebalu.

Ochranu svítidla před vodou ukazují následující stupně. Platí, že čím je IP číslo vyšší, tím je svítidlo lépe chráněné.

  • 0 – Nechráněno
  • 1 – Svisle kapající
  • 2 – Kapající ve sklonu 15°
  • 3 – Kropení, déšť
  • 4 – Stříkající
  • 5 – Tryskající
  • 6 – Intenzivně tryskající
  • 7 – Dočasné ponoření
  • 8 – Trvalé ponoření

Vedle bezpečnostních parametrů sledujte také barvu světla. Pro venkovní svícení je vhodné zvolit barvu denního světla nebo teplé světlo. To bude příjemnější pro oči, když v pergole budete večeřet nebo si číst.

Umístění světla v pergole

Už při výběru osvětlení myslete na to, kde a jak světlo v pergole nebo v altánu uchytíte. Centrální svítidlo připevněte pod střechu nebo odtokový žlab. U dřevěných pergol a altánů je připevnění svítidla snadné. U hliníkových konstrukcí můžete například navrtat dřevěné vertikální nosnice a na ně světla připevnit.

Stropní světlo, které bude osvětlovat jídelní stůl nebo kout v pergole, by mělo být dostatečně silné. Různé závěsné lucerny nebo LED pásky využijte jako dekorativní doplněk nebo pro přisvětlení tmavších koutů. Využít můžete také nástěnná LED svítidla, která paprsky rozptylují do stran a vytváří tak příjemné světlo. Pokud si v pergole nebo v altánu rádi čtete, pořiďte si vhodnou lampu. Intimní osvětlení vytvoří lampičky na stolcích.

Typy na svítidla do pergol a altánů

Orientaci v pergole nebo v altánu vám po setmění usnadní LED pásek 230V, který se snadno instaluje. Má malé rozměry i spotřebu. Oproti běžným svítidlům je úsporný. Nezahřívá se na vysokou teplotu, a proto nehrozí požár. Hned po zapnutí se rozsvítí na plný výkon. Má dlouhou životnost a snese i časté zapínání a vypínání. Zvolit můžete i LED pásky v profilu, které se hodí zejména do krytých prostor, protože na ně nesmí pršet.

Jako centrální svítidlo můžete do pergoly nebo altánu zvolit LED nástěnné stropní světlo s krytím IP44. Kvalita světla odpovídá 50W vláknové žárovce. Teplota světla je dostatečná (4000K). Svítidlo je úsporné, je v energetické třídě A+. Toto nástěnné LED svítidlo do pergoly a altánů nevytváří teplo, proto nehrozí požár. Ihned po rozsvícení naběhne na stoprocentní výkon.

Do přístřešků pro automobily je možné instalovat také třeba LED reflektory s pohybovým čidlem.

Sviťte i bez elektřiny

Pokud byste si v pergole nebo altánu rádi rozsvítili, ale nemáte v blízkosti elektrickou přípojku, zvolte venkovní osvětlení, jež nepotřebuje elektřinu. Využít můžete například LED pásky na 12V, které se prodávají i ve voděodolné variantě a snadno ho připojíte na jakoukoli 12V baterii. Využít můžete i LED lampičku s vestavěným akumulátorem.

Osvětlete cestu k pergole

Když se vydáte zahradou k pergole a v ruce držíte tác s drinky nebo večeří, neriskujte. Využijte praktické a úsporné osvětlení, které vám v dostatečné míře prosvětlí cestu. Zahradní LED svítidla se vyrábí v elegantních tvarech z odolné oceli. Díky krytí IP44 odolají prachu i vodě. Využít můžete i méně nápadná nájezdová LED svítidla, která jsou stvořená pro osvětlení zahradních cestiček nebo nájezdů ke garážím.

S LED osvětlením svoji zahradu proměníte v kouzelné místo i v noci!

About LEDKY.NET

O osvětlení se zajímám profesně 6 let. LED technologie se během této doby zlepšila v každém svém aspektu. Máme možnost používat příjemné světlo pro každou příležitost.