Osvětlení a podsvícení postele

Co budete potřebovat k osvětlení postele

Toužíte po efektivním a praktickém osvětlení postele, ale nevíte, co všechno budete potřebovat? Poradíme vám, které komponenty budete potřebovat a jak je snadno nainstalovat.

LED pásky

Základní otázkou je, zda chcete na osvětlení postele použít jednobarevné LED pásky nebo barevné (RGB). Jednobarevné pásky mohou mít například červenou, modrou, UV nebo bílou barvu. Pokud se rozhodnete pro bílou barvu, je nutné si vybrat také její odstín. Záleží tedy jen na vás, zda se rozhodnete pro teplou bílou, denní bílou nebo studenou bílou. Do prostor ložnice doporučujeme tlumenější odstíny, tedy v tomto případě LED pásek s odstínem teplé bílé. U barevných, tedy RGB pásků, je možné barvy měnit.

Dalším kritériem pro výběr LED pásku je také výkon. U osvětlení postele není nutná vysoká svítivost, takže doporučujeme pásky s nižším výkonem. Při této instalaci je tedy ideální jednobarevný pásek SQ3-300 4,8W/m nebo SQ3-600 9,6W/m, vhodný barevný pásek je 150SMD 7,2W/m.

Všechny LED pásky mají oboustrannou samolepící pásku, takže je jednoduše kamkoliv nalepíte a nepotřebujete hliníkové profily.

LED pásky objednej ZDE.

Dálkové ovládání

Pro snadné ovládání LED pásků pod postelí nebo v záhlaví postele je vhodné pořídit také dálkové ovládání případně i stmívač. Pomocí stmívače jednoduše upravíte intenzitu osvětlení a snadno si tak nastavíte příjemnou atmosféru. Ovladače pro jednobarevné a barevné pásky se od sebe liší, a to především tím, že u RGB pásků je možné zvolit jakoukoliv barvu osvětlení.

Široký výběr ovladačů nalezneš ZDE.

Příslušenství

Pro snadné napojování LED pásků k sobě využijte například click spojky. Pokud chcete umístit pásky po obvodu celé postele, určitě se vám budou hodit spojky rohové. Click spojky se liší podle toho, zda máte pásek jednobarevný nebo barevný (RGB).

 

Zdroj

Zdroj můžete vybírat ze dvou typů – vnitřní nebo zásuvkový. Vnitřní zdroj je ideální volba do interiérů, pokud předpokládáte vícehodinové zatížení. Zásuvkový zdroj je vhodný pro běžné domácí použití. Je nutné k němu ještě dokoupit redukci, jelikož na výstupu má zásuvkový zdroj konektor. Pomocí konektoru se svorkovnicí (samice) jednoduše napojíte LED pásek přímo na zdroj.

U zdrojů obecně platí, že je nutné dodržet rezervu ve výkonu minimálně 20 %. Pro příklad:
Pásek SQ3-300 – 3 m vynásobíte výkonem pásku (4,8 W). Výsledkem je celková hodnota W na 3 m pásku, ke které přičtete 20 % rezervy.
3 m × 4,8 W = 14,4 W + 20 % = 17,3 W
Pro pásek SQ3-300 je tedy vhodný 20 W zdroj.

Zdroj objednej ZDE.

 

LED T profil osvětlení ložnice nad postelí
LED T profil k nepřímému osvětlení prostoru stěny nad postelí
osvětlení nad postelí
T profil pro umístnění LED pásků a chladícího profilu

About LEDKY.NET

O osvětlení se zajímám profesně 6 let. LED technologie se během této doby zlepšila v každém svém aspektu. Máme možnost používat příjemné světlo pro každou příležitost.