Jak na osvětlení schodiště?

Co budete potřebovat k osvětlení schodiště

Toužíte po efektivním a praktickém osvětlení schodů, ale nevíte, jak na to a co všechno nakoupit? Poradíme vám, které komponenty budete potřebovat a jak je snadno nainstalovat. Nejprve je důležité si ujasnit, zda chcete schodiště osvětlit pomocí LED pásků nebo LED svítidel.

LED pásky

LED pásky můžete osvítit každý schod jednotlivě nebo případně celou délku schodiště podél schodů. V tomto případě doporučujeme LED pásky s nižší svítivostí, ideálně 4,8W/M (SQ3-300). Jejich svítivost je naprosto dostačující pro osvětlení schodiště. Současně nejsou nadmíru výkonné, takže není nutné používat hliníkový profil. Jedná se o osvětlení na 12–24 V.

Pokud byste se přesto pro hliníkový profil rozhodli, můžete si vybrat ze široké škály profilů nebo zakoupit profil schodišťový.

LED svítidla

Jedná se o osvětlení na 230 V. V tomto případě je jen na vás, zda zvolíte světla vestavná nebo nástěnná. U obou variant nepotřebujete zdroj, vzhledem k tomu, že se zapojují přímo do elektrické sítě. Můžete k nim, stejně jako k LED páskům, připojit pohybová čidla, takže se rozsvítí vždy, když se ke schodišti přiblížíte.

Doporučujeme svítidlo MONDO.

Zdroj

Pro LED pásky budete také potřebovat zdroj. Můžete si vybrat mezi zdrojem vnitřním, voděodolným a zásuvkovým. Vnitřní zdroj je vhodný pouze do interiéru na suchá místa, voděodolný zdroj můžete využít i kdekoliv v exteriéru. Zásuvkový zdroj se velmi často využívá pro běžné domácí užití. K tomuto zdroji je ještě nutné dokoupit DC konektor (samice).

U zdrojů obecně platí, že je nutné dodržet rezervu ve výkonu minimálně 20 %.
Pro příklad:
Pásek SQ3-300 – 3 m vynásobíte výkonem pásku (4,8 W). Výsledkem je celková hodnota W na 3 metry pásku, ke které přičtete 20 % rezervy.
3 m × 4,8 W = 14,4 W + 20 % = 17,3 W
Pro pásek SQ3-300 je tedy vhodný 20 W zdroj.

Zdroje kupujte ZDE

Ovladač

Jako ovládací prvek můžete použít buď přímo napojení na vypínač nebo pohybové či soumrakové čidlo. Pokud zvolíte pohybové čidlo do sítě 230 V, musíte jej nejprve zapojit do sítě a následně zapojit zdroj a LED pásky.

 

 

 

 

PIR pohybové čidlo IS1-V2 230V
Pohybové čidlo PIR8 12-24V
Soumrakový spínač IP65

About LEDKY.NET

O osvětlení se zajímám profesně 6 let. LED technologie se během této doby zlepšila v každém svém aspektu. Máme možnost používat příjemné světlo pro každou příležitost.