Nejlepší postupy pro instalaci světelných LED pásků

Druhy led pásků ledky.net
Druhy led pásků ledky.net

Jak na to. Led pásky pro osvětlení LEDKY.NET

Osvětlení z LED pásků je jedním z nejpopulárnějších současných typů LED osvětlení. Je ultra tenké, flexibilní a snadno se instaluje v rovných, zakřivených a nepravidelných prostorech. Osvětlení LED pásků vám nabízí neomezené možnosti návrhu a instalace. Použití vysoce výkonné technologie osvětlení v pevné fázi vytváří mimořádnou barevnou přesnost a jas. Jsou stmívatelné a jsou navrženy tak, aby vrhaly bezproblémové světlo. Proužky světla mohou být použity různými způsoby, od vytváření teplého a uvolňujícího prostředí přes simulaci denního světelného jasu až po osvětlení pracovních prostor studeným světlem s nejvyšším lumenovým výstupem.

LED pásky mají také velkou výhodu v tom, že jsou vysoce přizpůsobitelné. Mohou být kráceny dle vašich individuálních požadavků v každém modelu je jiná dělitelnost, která je daná designem a konstrukci dané základní desky, místa pro krácený jsou vyznačeny symbolem nůžek na stříhání. Toto místo, na kterém pásek rozdělíte, bude obsahovat na obou vzniklých částech možnost přepojení. Tuto možnost doporučíme objednat jako službu, kterou standardně poskytujeme ke každému nákupu v našem eshopu nebo výdejně. Pro připojení pásků a připojování kabelů lze použít páskové spojky nebo holé konektory. Tyto však mají jednu společnou nevýhodu, oproti pevnému cínovanému spoji – spojka většinou vlivem změny teplot po čase přeruší napájení zbylé části pásků. Pro další postup v instalaci jednoduše odlepíte podložku 3M lepidla z LED pásku a nalepíte na místo.  V případě potřeby lze pásek před uvedením do provozu přelepit do momentu, než lepidlo vlivem zapnutého pásku zvýšenou teplotou nevytvrdne.  LED pásky vyrábíme s různou hustotou osazených SMD čipů, různou šíří základní desky PCB nebo použitým odstínem barvy. V závislosti na požadované úrovni jasu – nízká hustota, standardní hustota, vysoká hustota, 2x vysoká hustota  – zvolíme vhodnost použití LED pásků na konkrétní účel podsvícení.

LED pásky pracují s napětím 12V, 24V, případně speciální pásky napájené přímo z USB konektoru 5V DC. Zdroje napájení 12V DC, 24V DC jsou prodávány samostatně a jsou k dispozici v různých výkonech.

Osvědčené postupy: Při použití delšího LED pásku, doporučujeme zapojovat zdroj DC ze středu tohoto pásku, pro dosažení stejné svítivosti po celé délce LED pásku. Je to dáno distribucí 12V v delších úsecích se projevuje tzv ohmův zákon. Více o tomto jevu se můžete dočíst zde.

Po výběru napájecího zdroje a rozhodování o umístění světelných pásů je třeba pás vytáhnout a připojit vodiče. Ořízněte světelné pásky nožnicemi na řezání. Pokud se použije méně spojek s LED páskem, musí být pás proříznut přímo přes střed měděné vložky. Můžete také řezat pásy na spoji spojek; Nepoužívejte však na těchto pájecích světelných kloubech konektory LED.

Jeden způsob připojení vodičů je jejich pájení, což je rychlý a snadný způsob připojení vodičů a spoje. Pájená elektrická připojení jsou také spolehlivější. Ujistěte se, že máte vodič s pájkou, než se pokusíte pájit vodič ke kontaktům na pásku, abyste zajistili lepší spojení. Vždy dodržujte polaritu při připojení LED pásků a nízkonapěťových napájecích vodičů. Ujistěte se, že kladné vodiče připojíte k kladným svorkám a negativním vodičům na záporné svorky.

Nejlepší postup: Ujistěte se, že máte vodič s pájkou, než se pokusíte pájit vodič ke kontaktům na pásku, abyste zajistili lepší spojení.

Konektory pro barevné rozšiřovače se používají k procházení rohů nebo při řezání na polovinu, čímž se vytvoří dva napájecí kabely (propojovací kabely) pro rozšíření napájecích vodičů na LED pásky v jiných oblastech. Pokud chcete prodloužit délku drátu mezi dvěma proužky, jednoduše spojte dodatečný drát a dbejte na to, aby byla zachována polarita. K tomuto účelu se doporučuje použít vodiče 18AWG. Abyste zabránili kolísání napětí a měli jasnější světla, použijte krátké a silné vodiče.

Na druhou stranu jsou pásové spojky spojeny dvěma pásy, které vytvářejí nepřetržitý chod LED osvětlení. Stačí otevřít víčko konektoru, zasunout pás, ujistěte se, že měděné podložky na pásu jsou umístěny pod kontakty konektorů a znovu vložte víčko. Proveďte test napájení, abyste zajistili úspěšné připojení. Poté přiložte drát do spojky pro vytvoření pevnějšího spojení.

Osvědčené postupy: Po zkoušce zalepte kabel do spojky za účelem zajištění silnějšího spojení.

Pomocí světelných proužků můžete přizpůsobit každou instalaci tak, aby odrážela požadavky a prostředí určitého prostoru. Změnou umístění instalace, úhlu montáže pro nastavení odrazu světla ze stěn můžete výrazně změnit celkový efekt těchto světel. Jednou z metod je uplatnění zkušebního a chybového přístupu, dokud nezískáte přesný vzhled, který chcete. Pro dočasné umístění pásů na požadované místo použijte malířskou pásku nebo maskovací pásku a zapněte světla. Změňte je, dokud nedosáhnete ideálního světelného efektu pro váš domov nebo kancelář. Jakmile se rozhodnete pro umístění a montážní úhel, odlepte podložku papíru 3M pro konečnou instalaci.

Nejlepší postup: Před odlupováním a lepením pásky LED ji napájejte v místě instalace, abyste zajistili nejlepší úhel a orientaci.

Existuje však několik věcí, které byste měli mít na paměti před odlupováním a aplikací lepidla 3M:

Montážní plocha by měla být před instalací hladká, čistá, suchá, bezprašná a nad 60 ° F. Důkladně očistěte všechny montážní plochy směsí 50:50 izopropylalkoholu a vody. Pokud jsou povrchy značně znečištěné, čistěte nejprve 100% acetonem nebo alkoholem. Vyvarujte se používání alkoholu a mycích prostředků, které zanechávají zbytky.
Při lepení pásky na spodní straně skříňky lehce pískujte povrch velmi jemným pískem (150-300 písek), aby se vyrovnal povrch.
Při instalaci na lakované povrchy se ujistěte, že je barva plně vytvrzena.
Dávejte pozor, abyste neodlepili 3M lepidlo z LED pásu, stačí odstranit tenčí papír.
Chcete-li aktivovat lepidlo 3M, musíte aplikovat tlak. Na prsty přitiskněte čistou a suchou látku a zatlačte po celé délce pásky z jednoho konce na druhý.
Nezapomeňte na napájecí kabel, obzvláště při montáži pod skříň, protože váha zavěšeného vodiče by mohla snížit osvětlení pásky.
Pásové osvětlení lze snadno instalovat na zakřivené a nepravidelné prostory, ale vyvarujte se ostrých ohybů nebo ohýbání pájených spár, protože byste mohli poškodit světlo LED pásku. Pokud se náhodou rozsvítí kontrolka LED, ostatní světla budou nadále fungovat normálně. Vzhledem k tomu, že 3 světelné LED diody jsou zarovnány v jedné sérii, můžete poškozené světlo odstranit jednoduchým odpojením této světelné sady 3 LED a vytvořením nového světla.

Tyto pozoruhodné světelné pásky s LED diodami usnadňují přidání elegance, barvy nebo jedinečnosti do vašeho domova a kanceláře podle vašich individuálních preferencí.

About LEDKY.NET

O osvětlení se zajímám profesně 6 let. LED technologie se během této doby zlepšila v každém svém aspektu. Máme možnost používat příjemné světlo pro každou příležitost.