Návod na instalaci LED pásku do skříně

Co budete potřebovat pro instalaci LED pásků do skříně

Osvětlení úložného prostoru je ideální řešení například u kuchyňských linek nebo šatních skříní. Při otevření skříně se jednoduše rozsvítí světlo a snadno tak osvětlíte vnitřní prostor. Poradíme vám, které komponenty budete potřebovat pro osvětlení polic a jak je snadno nainstalovat.

1) LED pásky

Na osvětlení skříní postačí LED pásky s nízkou (SQ3-300) až střední svítivostí (SQ3-600) v závislosti na výšce a hloubce polic. Při osvětlování skříní můžete popustit uzdu své fantazie a vybrat si z několika barev a odstínů světla. Ve většině případů volí zákazníci LED pásky v denním odstínu.

2) Profily

Profily jsou ideální způsob, jak ochránit LED pásky proti přehřívání,

vlhkosti nebo mechanickému poškození. Výše zmíněné pásky nejsou vysoce výkonné, takže nepotřebují příliš chladit. Do profilů je tedy nemusíte umisťovat. Můžete si však koupit profil, který ve skříni využijete jako šatní tyč, ve které bude umístěný LED pásek.

3) Čidlo

U osvětlení skříně určitě využijete skříňový spínač, který funguje na základě překážky před senzorem. Ve chvíli, kdy otevřete dveře skříně nebo v případě posuvných dveří je odsunete, senzor zapne průchod napájení a ukončí jej ve chvíli, kdy dveře zase zavřete. Skříňový spínač jednoduše napojíte na zdroj, který vyberete na základě délky a výkonu pásků.

Vhodný je např.: spínač skříňovýa mávnutím 2v1, skříňový spínač IRD1 nebo spínač IRM1

4) Zdroj

Pro napájení čidla i pásků je nutné zajistit přívod 12 V. Pro jednotlivé LED pásky nemusíte kupovat zvlášť zdroj, ale všechny pásky můžete bez problému zapojit do jednoho zdroje. U zdrojů obecně platí, že je nutné dodržet rezervu ve výkonu minimálně 20 %.

Pro příklad:
Pásek SQ3-300 – 3 m vynásobíte výkonem pásku (4,8 W). Výsledkem je celková hodnota W na 3 m pásku, ke které přičtete 20 % rezervy.

3 m × 4,8 W = 14,4 W + 20 % = 17,3 W
Pro pásek SQ3-300 je tedy vhodný 20 W zdroj.

Zroje koupíte na: https://www.ledky.net/produkty/napajeci-led-zdroje-a-trafa

 

 

 

 

 

About LEDKY.NET

O osvětlení se zajímám profesně 6 let. LED technologie se během této doby zlepšila v každém svém aspektu. Máme možnost používat příjemné světlo pro každou příležitost.